diumenge, 21 de setembre del 2014

Quan es perden els records

De tots els béns que hom pot acumular durant la vida els més importants són les experiències. Els primers Nadals, els estius que no s'acabaven mai, el naixement dels teus fills... Records que poden partir molt abans de fer-ho tu. Avui parlam de l'Alzheimer. 

Aprofit el meu desconeixement sobre aquesta malaltia per iniciar així l'apartat de col·laboracions, on na Lida Frau ens en parlarà:


L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que és la causa més comú de demència en ancians, provocant la mort en uns 10-15 anys. Els signes clínics més destacats són la pèrdua de memòria, del llenguatge, depressió, indiferència, al·lucinacions, ansietat, insomni i paranoia.



Aquesta malaltia es pot dividir en la variant esporàdica o d’inici tardà i la variant primerenca o familiar. La primera és la que es troba en el 95% dels casos i apareix sobre els 65 anys, per contra, la segona apareix abans dels 60 anys i representa una proporció molt reduïda dels casos.

Els trets més significatius són la formació de plaques amiloides i la formació de cabdells neurofibril·lars, els quals intentaré explicar de forma senzilla i clara:

En primer lloc, les plaques amiloides són unes acumulacions de pèptids que condueixen a la mort neuronal. Aquests pèptids es formen a partir del processament d’una proteïna anomenada APP, que es troba a la membrana de les neurones. Mitjançant el processament es produeixen una sèrie de talls en la proteïna que alliberen fragments de diferent mida, presentant alguns una gran capacitat d’agregació, donant lloc a productes tòxics que causen dany a les neurones produint-ne la mort.


Per altra banda, els cabdells neurofibril·lars estan formats per l'agregació de la proteïna Tau hiperfosforilada. La proteïna Tau està involucrada en el transport de vesícules al llarg de l’axó neuronal. A més, les plaques amiloides activen aquest canvi en Tau, produïnt aquests cabdells.

Un cop explicat el que ocorre durant aquesta malaltia, cal parlar dels tractaments. Els tractaments actuals, tractant-se d’una malaltia neurodegenerativa, sols són pal·liatius, tenen una efectivitat reduïda en el temps i molts pacients mai n’arriben a respondre. És per això que la recerca en nous tractaments és molt necessària.

En aquest punt entra en joc la teràpia lipídica dirigida a membranes. La membrana és una estructura dinàmica formada per una bicapa lipídica en la qual s’integren proteïnes i carbohidrats, que afecten aa funció de moltes proteïnes de membrana. Per tant, s'inicien estratègies per modular aquest entorn.

Així doncs, al Grup de Biomedicina Molecular i Cel·lular de la UIB, s’ha estudiat l’efecte de l’àcid 2-docosahexaenoic (OHDHA) com a part d’aquest tipus de teràpia. Aquest OHDHA és un àcid gras modificat: s’hi ha afegit un grup hidroxil (OH) al segon carboni (o carboni alfa) del DHA. Es pensa que aquesta modificació en la seva estructura permet que el DHA tengui una vida mitjana superior a la membrana.



 
En models murins per aquesta malaltia s’han obtingut resultats força positius després d’aplicar aquesta teràpia: S’ha vist com es produeix una millora de la capacitat cognitiva, una promoció de la supervivència neuronal, una disminució de l’acumulació de pèptids amiloides i una disminució de la hiperfosforilació de la proteïna Tau.

Així doncs, aquesta teràpia està tenint bons resultats i tot i que encara queda un camí llarg per recórrer, són esperançadors els efectes que té en els models animals per a la malaltia de l’Alzheimer.

Margalida Frau
Graduada en Bioquímica
Cursa actualment el màster en Neurociències per la UB
Contacte: lida108@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada