divendres, 13 de febrer del 2015

El CIB 2015!



Avui fa just una setmana que vaig arribar a Barcelona després del CIB a València. 
Un any més. Un any més s'ha aconseguit complir amb les expectatives dels assistents. 
Un any més ha destacat l'enorme qualitat dels ponents, la diversitat de les activitats, i la gran coordinació entre els organitzadors, els professors i tècnics que realitzaven els tallers.


Després de recollir les acreditacions, els assistents vam entrar a l'aula Magna, preparats per al començament del congrés. El discurs inaugural dut a terme pel president, Guillem Policarpo, va ser una declaració d'intencions de tota una generació. Volem que Espanya sigui un país productor de coneixement, que el buit que va deixar el maó s'ompli amb un parell de pipetes i matrassos.



Guillem va deixar clara la importància d'informar i de divulgar el que fem, de baixar de la nostra torre d'ivori. I és que la millor manera de combatre aquella gent que profetitza que olorar una llimona és la cura del càncer és precisament explicar el que és el càncer.


L'aula abarrotada rebre Ángela Nieto, Investigadora principal a l'Institut de Neurociències d'Alacant, que ens va presentar un resum de la seva carrera. Ángela Nieto estudia des de fa anys el procés a través del qual les cèl·lules són capaces de deixar un teixit i migrar cap a un altre, anomenat la transició epiteli mesenquimal (EMT). Aquest procés és necessari durant el nostre desenvolupament, i també es dóna quan cal curar una ferida. Però aquest procés també és clau en el càncer: Les cèl·lules poden migrar a altres zones i generar un nou tumor. Per això, l'EMT es tracta d'un procés l'estudi és molt important.



A les taules rodones experts vinguts de tota la península ens van donar el seu punt de vista sobre els avenços en biomedicina, on els ponents van explicar el que s'investiga avui i que curarà demà. Van aparèixer virus terapèutics, nanopartícules i la teràpia gènica. Tot ciència ficció de moment, com ho va ser al seu dia la vacuna o els antibiòtics. També hi va haver temps per a vacunes i per fàrmacs associats a la polèmica, sí, al CIB també es va parlar del tractament de l'hepatitis C.

Si voleu saber-ne més sobre la Hepatitis C i la polèmica de les darreres setmanes, no us oblideu de visitar aquest post!

El CIB és la seva gent, i per això va haver fins a quatre sessions de pòsters i de comunicacions orals en què gent vinguda de dins o de fora de València explicava en què estava treballant, i s'enfrontava a les preguntes sobre estadística.



L'humor és inherent a la nostra manera de ser, i encara que en altres països sembli impossible, la ciència pot produir rialles entre els oients. Ens ho van demostrar.... tres membres de The Big Van Theory.



El colofó ​​final el va posar el Dr, Ramon Brugada, cardiòleg de Girona, en una conferència de múltiples vessants. Va començar explicant què és la mort sobtada, quins són els factors genètics que poden augmentar el seu risc i què fer quan un pacient presenta aquests factors. També ens va explicar la implantació de desfibril·ladors semiautomàtics que es va dur a terme a la província de Girona, com altres províncies i ciutats, com Barcelona, ​​comencen a instaurar després dels bons resultats.


I això va ser el CIB2015. Voldria agrair als organitzadors un cop més per la seva tasca, tant per la seva tracte tan professional com humà cap als oients. Gràcies a tots!

Gràcies per mantenir-nos a tope!

Gràcies per tot, organitzadors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada