dilluns, 13 d’octubre del 2014

La medicina del futur ja no comença aquí


"La medicina del futur comença aquí" assenyala el video de l'IRB. Sí, és gràcies a la recerca que vencem a més del 50% dels càncers quan fa vint anys tan sols un de cada tres pacients sobrevivia. I sí, serà gràcies a la recerca que les malalties oblidades deixaran de causar matances al tercer món. 

El problema és ben senzill. No ens interessa la investigació. La gent no es mira la part de recerca als programes electorals (això sí apareix). Els polítics es queden només amb les paraules sobre l'I+D que es podrien ficar per qualsevol de les seves cavitats. 




La qüestió és que aquesta indiferència per part de la població no afecta a institucions, afecta a persones amb nom i llinatges. Persones que han donat desinteressadament tantes i tantes hores de la seva joventut a la ciència, a procurar entendre i millorar, a prevenir i curar, en definitiva, a progressar.

Aquestes persones, ja treballin a grans centres o petites universitats estan deixant de renovar els seus contractes. Molts es quedarien a Espanya amb condicions precàries, però és que ni tan sols poden!


Algú entén que una persona amb deu anys de formació (carrera i tesi) i vuit d'experiència (tesi i postdoc) no trobi feina en tot un país? Algú pot entendre doncs que, lluny d'esser un cas concret, això sigui el pa de cada dia de desenes de científics? Algú pot entendre que la UIB perdi la millor postdoc amb la que s'hi pot estar? Algú pot entendre que na Clara, de nou, hagi de fer les maletes i partir?

La setmana passada un gran científic va dir que havia recuperat l'esperança en veure tanta de gent al seu congrés, però la veritat és que no sé fins quan hi haurà esperança. Tres persones en el darrer més m'han dit que s'han plantejat deixar la ciència, que pleguen. 

Seria normal que amb la seva edat en Cristiano Ronaldo parlés de retirar-se? Seria normal que un directiu partís deixant la seva empresa? Doncs com pot esser que passi sempre!

Les institucions emblemàtiques cauen, la gent plega i el govern malven el potencial humà que tant ha costat format.
Realment l'Ebola no és amb l'única cosa que ens trobem al tercer món

Bona nit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada