dijous, 16 d’octubre del 2014

Trobarem mai la cura del càncer?

Típica cèl·lula tumoral que tot estudiant ha emprat en la carrera
El càncer. Tothom té un parent, un conegut, un familiar o una amic que ha patit aquesta malaltia. Potser s'hagi curat o potser hagi perdut la batalla. I sovint en aquest contexte hom es planteja quan trigarem els científics a trobar-ne la cura. La resposta és ben senzilla: 

MAI

Tranquils, no és que haguem claudicat a continuar treballant amc condicions infravalorades (si no em creieu, clicau AQUÍ), no, senzillament el càncer, com a malaltia no existeix. I com ja haureu advertit, no es pot curar allò que no existeix.

Tampoc m'he tornat reptilià ni senyor de la conspiració
El càncer no és una malaltia, és un patró: Anomenam càncer a tota cèl·lula que canvia i passa a comportar-se de forma diferent: és una antisistema de l'organisme. 

Aquests canvis de comportament es deuen a mutacions o modificacions epigenètiques. La cèl·lula actua en contra dels senyals que regeixen a la resta de cèl·lules. Perd el control sobre la seva divisió, perd els mecanismes de suïcidi cel·lular. A mesura que van donant-se distints canvis aquestes cèl·lules (ja que s'han anat dividint) escapen del lloc on s'han originat, donant lloc a metàstasi, conduint la malaltia cap a un mal pronòstic.

Aquest procés es pot donar en totes les cèl·lules que es divideixen normalment, com  la pell, les glàndules mamàries, el còlon i els leucòcits. 

De partida cada càncer és diferent perquè s'ocasiona en un lloc diferent, i aquestes cèl·lules tenen unes característiques de partida molt distintes entre sí. Però a mesura que la investigació bàsica va progressant anam coneixent distints patrons i tendències. Observam que no són els mateixos canvis els que originen un tumor al colon ascendent, que al colon descendent, i per tant no respondran als mateixos fàrmacs.



A més, cada càncer pot donar-se després d'un conjunt de mutacions concretes produïdes per distints factors, com els raigs UV en el melanoma o certs composts químics que ingerim (Alerta magufo).

I per seguir arrissant el rínxol (es deu dir això en català?) no tots els tumors al còlon ascendent que s'originen a tots els pacients són iguals, ja que no existeix una sola via o un sol conjunt de mutacions que doni lloc a aquesta patologia.

Per tant, no es trobarà mai la cura del càncer perquè:
  • No és una sola malaltia, sinó un conjunt d'aquestes
  • Una cèl·lula de la pell i una de l'intestí no són iguals, i per tant els tumors produïts per aquestes també seran diferents
  • Existeixen diferències entre dos tumors originats en un mateix teixit 
  • L'ambient pot influir en l'adquisició de mutacions distintes, depenents de cada individu

Per tant, cal investigar per trobar les cures dels càncers, de tots. 


Que passeu un bon dia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada